Provbaka kakor till min nya kakbok!

 

Klicka här för att anmäla dig!

Älskar du att baka (och äta kakor)? Då behöver jag din hjälp att provlaga kakor till min nya kakbok som kommer ut på Isaberg Förlag i september i år. Det blir en späckad bok med över 50 riktigt goda recept på helt veganska kakor. Allt från chocolate chip cookies och havrekakor, till högtidsfavoriter, glutenfritt och nya spännande smakkombinationer. För att denna bok ska bli en riktig vegansk kakbibel krävs det ju att alla recept går att lita på och det är där jag behöver din hjälp! Om du provlagar några recept, kommer med feedback och delar dina åsikter så får du som tack för hjälpen 30% på boken när den kommit ut.

Så här fungerar det:

  1. Anmäl dig via länken här nedanför. Där fyller du i namn, mailadress och eventuella allergier så att jag kan anpassa recepten du får prova.
  2. När du anmält dig kommer du att få ett mail från mig med 5 olika recept och en länk till ett formulär du kan fylla i när du provbakat!
  3. Baka, mumsa, bjud dina vänner och tyck till.
  4. Skicka tillbaka din feedback i formuläret. Förlaget kommer sedan att skicka instruktioner på hur du beställer boken till ett rabatterat pris..

Klicka här för att anmäla dig!

Continue Reading

Mmm… Müslikakor

Har du någonsin funnit dig själv i köket, med bunkarna redo och sleven i handen, bara för att inse att skafferiet gapar tomt? Det hände i alla fall mig förra veckan när jag var fast besluten att baka ett gäng goda kakor. Ingen choklad, nästan inget vetemjöl och bara en handfull havregryn. Varenda burk i skåpet verkade nästintill tom. Men ibland är det just i sådana ögonblick som de allra bästa påhitten kommer. Det slutade med att jag använde hälften rågmjöl istället för vetemjöl, de allra sista havregrynen, och ett par matskedar av både det ena och andra jag kunde hitta. En riktigt skåprensning som resulterade i att de chocolate chip cookies jag planerat blev müslikakor istället. Som tur var lyckades mitt lilla experiment också, så här kommer ett recept för härligt mjuka och tuggiga kakor proppfulla med nötter, frön och frukt!

Ungefär 12 kakor

100 g vetemjöl

100 g rågmjöl

60 g havregryn

30 g riven kokos

1 tsk bakpulver

1 tsk bikarbonat

½ tsk salt

1 msk vaniljsocker

100 g brunfarin

75 g vatten

1 msk ljus sirap

100 g strösocker

125 g neural olja, typ varmpressad rapsolja

75 g blandade frön och nötter

25 g kokosflingor

50 g blandad torkad frukt

 

  1. Blanda bägge sorters mjöl, havregryn, riven kokos, bakpulver, bikarbonat, salt, vaniljsocker och brunfarin i en stor skål.
  2. I en ny skål, vispa ihop strösocker, vatten, sirap och olja tills sockret löst sig och blandningen är homogen.
  3. Rör ner de blöta ingredienserna i de torra tillsammans med frön, nötter och frukt. Rör för hand tills allt precis blandats!
  4. Låt degen vila i kylen över natten.
  5. Nästa dag, sätt ugnen på 175°C.
  6. Rulla degen i bollar, lägg på en pappersklädd plåt och platta till något med handen. Ungefär 70 g deg per boll blir en stor fin kaka.
  7. Baka kakorna i ungefär 12 minuter eller tills de är gyllene i kanten men fortfarande lite mjuka i mitten.
  8. Ta ut dem när de är klara och dra av pappret från plåten för att förhindra att kakorna fortsätter gräddas. Låt svalna på en plan yta.
Continue Reading

Snickerdoodles – Barnsligt goda mjuka kanelkakor

Vad är Snickerdoodles för ett namn på en kaka egentligen kanske du tänker? En teori är att namnet kommer från tyskans Schneckennudel som betyder “snigennudel”, en annan att det helt enkelt är ett hittepånamn från New England i USA. Oavsett vilket är dessa kanelkakor väl värda sitt roliga namn. Själv växte jag upp med dessa kakor. Jag hittade dem i en gammal amerikansk kokbok och tyckte att namnet var anledning nog att prova baka dem.

Det är inte ett måste att låta degen vila över natt i kylen, men det blir bättre så kan du vänta är det värt det.

     

Snickerdoodles – mjuka kanelkakor

260 g vetemjöl

1 tsk bikarbonat

2 tsk vaniljsocker

1 tsk salt

160 g socker (80 g + 80 g)

60 g vatten

80 g olja

2 tsk vinäger

Kanelsocker att rulla i

  1. Blanda mjöl, bikarbonat, salt, hälften av sockret och vaniljsocker.
  2. Vispa vatten och strösocker tills sockret löst sig. Vispa ner olja och vinäger och vispa tills allt blandats väl.
  3. Vänd ner oljeblandningen i de torra ingredienserna och rör tills det precis blandats.
  4. Ställ i kylen minst 12 timmar, gärna mer.
  5. Sätt ugnen på 200°C.
  6. Rulla bollar av smeten, rulla i kanelsocker och lägg på plåtar. Tänk på att kakorna flyter ut ganska mycket.
  7. Baka i 12 minuter, eller tills gyllene i kanterna. Ta ut och låt svalna helt.
Continue Reading

Spicy Sesame Noodles

My mother and I share the chronic disease of saving too many recipes. When presented with new recipes for delicious dishes our fingers itch and we can’t keep from cutting them out and adding them to too large piles of other just as delicious recipes. This habit does result in stashes of recipes everywhere, but it also gives you the possibility to dig way back and find real treasures. This recipe for Spicy Sesame Noodles is one of them, dating back to August 1981. It’s a dish that I before had only heard described and rumoured, but on my last trip home we recovered the recipe from the family recipe trove and gave it a shot. I can’t say much more than that it’s a real pearl, definitely a keeper.

It can be served as a side to Asian or grilled food, or if you add some nice veggies it works great as a noodle salad. The list of ingredients may seem long, but the recipe is dead simple!

Recipe

Serves 3-4 people as a side

220 g whole-wheat noodles

1 ½ tsp toasted sesame oil

3 tbsp brewed black tea

2 tbsp dark soy sauce

2 tbsp tahini

1 tbsp cooking oil or peanut oil

1 tbsp dry sherry

2 tsp white wine vinegar

1-2 tsp chili sauce, depending on its strength

1 tsp sugar

2 cloves of garlic, grated

1 piece of ginger (1-2 cm), grated

ground pepper

3 scallions, chopped

  1. Cook the noodles in salted water until done. Rinse under cold water and let drain. Toss the noodles with the sesame oil and let cool.
  2. Mix all the remaining ingredients but the scallions to a dressing.
  3. Add the dressing to the noodles, mix well and garnish with the scallions.
Continue Reading